odbyła się konferencja na temat: "Produkcja i sprzedaż
żywności przetworzonej" organizowana przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Wadoviana. Na konferencji prezentowanych było kilka bloków tematycznych z zakresu:
- przetwórstwa produktów wytworzonych w
gospodarstwie rolnym i ich sprzedaż na małą skalę
- zasad i wymogów sprzedaży produktów spożywczych na małą skalę.
- prowadzenia działalności gospodarczej w sektorze przetwórstwa żywności na przykładzie przedsiębiorstw z tereniu LGD "Wadoviana"
- możliwości organizacji i finansowania rozpoczęcia przetwórstwa produktów spożywczych.
Małopolska Spółdzielnia Handlowa "WIZAN" miała również zaszczyt gościć w charakterze, firmy prezentującej działalność produkcyjną piekarni Inwałd jako przykład przedsiębiorstwa w sektorze przetwórstwa żywności.
Konferencja składała się z dwóch etapów:
- w pierwszym dniu Pan Prezes Jerzy Chylewski opowiedział o historii MSH WIZAN oraz działalności produkcyjnej Piekarni Inwałd. Jednym z produktów piekarni jest chleb inwałdzki 2kg wpisany w dniu 20.04.2017 na Listę Produktów Tradycyjnych. Chleb jest produkowany nieprzerwanie przy wykorzystaniu tradycyjnej receptury i technologi na naturalnym zakwasie bez dodatku polepszaczy smakowych i konserwantów. Jest powszechnie znany wśród mieszkańców, a także dowożony jest do większych miast takich jak np. Kraków.
- w drugim dniu miała miejsce wizyta studyjna w naszej piekarni w Inwałdzie, podczas której uczestnicy poznali cały proces produkcji chleba i bułek.
Zachęcamy do obejrzenia krótkiego filmu na temat produkcji chleba oraz fotogalerii.